Τι ήταν η φωτεινή κουκίδα κάτω από την έκλειψη χθες το βράδυ [Εικόνες]

Όσοι κοίταξαν τον νοτιοανατολικό ουρανό μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής, αποκλείεται να έχασαν την ολική έκλειψη Σελήνης, η οποία ήταν μάλιστα η μεγαλύτερη σε διάρκεια για τον 21ο αιώνα. Λίγο πιο κάτω, όμως, υπήρχε μια φωτεινή κουκκίδα υπερβολικά φωτεινή για να είναι άστρο, τόσο φωτεινή που έκανε photo bombing στο φεγγάρι.

Η Σελήνη φαινόταν χθες να βρίσκονται πολύ κοντά με τον Άρη (αν και απέχουν δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα) ο οποίος δίνει αυτήν την περίοδο μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις του.

Τυχαίνει να βρίσκεται στην μικρότερη απόστασή του από τη Γη εδώ και 15 χρόνια και οι συνθήκες για παρατήρηση είναι ιδανικές.

Ο Άρης ξεχώριζε στον ουρανό λόγω της φωτεινότητάς του (μόνο η Αφροδίτη μπορεί να λάμπει πιο έντονα) αλλά και λόγω του κόκκινου χρώματός του –οφείλεται στο στρώμα σκουριάς που καλύπτει την αρειανή επιφάνεια.

Με ένα ζευγάρι κιάλια, μπορεί να διακρίνει κανείς τον δίσκο του πλανήτη –σε αντίθεση με τα άστρα, που παραμένουν φωτεινά σημεία ακόμα και με τα καλύτερα τηλεσκόπια.

Ακόμα και με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, στους πόλους του Άρη διακρίνεται το κάτασπρο κάλυμμα πάγου. Το μεγαλύτερο μέρος όμως δεν είναι πάγος νερού αλλά ξηρός πάγος –παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα.

Πριν από μερικές μέρες, όλως τυχαίως, ερευνητική ομάδα στην Ιταλία ανέφερε στο περιοδικό Science ότι ανίχνευσε μια υπόγεια λίμνη υγρού νερού κάτω από το νότιο πόλο του πλανήτη. Αν έχουν δίκιο, πρόκειται για ορόσημο στην ιστορία της πλανητικής εξερεύνησης.

Πηγή: newpost.grcontent/uploads/2018/07/ti-itan-i-foteini-koykida-kato-apo-tin-ekleipsi-chthes-to-vrady-eikones1.jpg” alt=”” width=”800″ height=”449″ class=”aligncenter size-full wp-image-60776″ />

Πηγή: newpost.gr

Ανατριχιαστικό: Άντρας περιγράφει την κατάσταση την ώρα της πύρινης λαίλαπας! «Θα καώ αλλά θα με θυμάστε…» [Βίντεο]

Το χαρτί υγείας είναι επικίνδυνο για την υγεία μας αν το βάζουμε έτσι. Δείτε πως είναι το σωστό!