Πέτσας για την «εντολή» Ερντογάν να βυθίσουν ελληνικό πλοίο: «Κανείς δεν το διέψευσε». Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις …

Τις επόμενες κινήσεις του σχεδιάζει το ελληνικό Επιτελείο καθώς η συμπεριφορά της Τουρκίας δείχνει ότι οι προκλήσεις και η προσπάθεια ευθείας αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hellasjournal.com, με τις τρεις παράνομες Νavtex οι οποίες καλύπτουν η μια την άλλη, όλο και πιο βόρεια, γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού και στρατιωτικού Επιτελείου, προσεγγίζοντας όσο το δυνατό περισσότερο μπορεί το νοτιοανατολικότερο νησί της ΕΕ και της Ελλάδας, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στοχοποίησε τις τελευταίες ημέρες τη Μεγίστη για τις εικόνες του τμήματος Εθνοφρουράς που αποβιβάστηκε στο ακριτικό νησί. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Τρίτη ότι «αν η στρατιωτική επάνδρωση του Καστελόριζουυπερβαίνει τις συμφωνίες, τότε η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα χάσει». Ανώτατες πηγές εξηγούσαν πως βέβαιο είναι ότι εφόσον η Τουρκία πάρει την απόφαση για ένα βήμα κλιμάκωσης, η απάντηση που θα λάβει θα είναι συντριπτική για εκείνη.

Οι κινήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Την ώρα που καταρρέει η τουρκική οικονομία, η Τουρκία διατηρεί κυρίως φρεγάτες, κορβέτες και μικρό αριθμό υποβρυχίων -τη στιγμή που όλα τα ελληνικά βρίσκονται σχεδόν πάντοτε εν καταδύσει στο Αρχιπέλαγος- στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Τα πιο ευέλικτα πλοία της Τουρκίας, κυρίως οι πυραυλακάτοι είναι αγκυροβολημένες κοντά στα παράλια, άρα είναι και πάντοτε έτοιμες να λάβουν διαταγές και να βρεθούν όπου τους πει το τουρκικό Επιτελείο.Παράλληλα, όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, κυρίως οι ελληνικές φρεγάτες έχουν γράψει στο ημερολόγιο τους τόσα ναυτικά μίλια, όσα θα έκαναν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες σε περίπου δυο χρόνια. Όπως μεταδίδει το hellasjournal, oι επιτελείς ξέρουν πολύ καλά πως όποιος στο στρατηγικό πεδίο χάνει πρώτος την ψυχραιμία του οδηγείται σε μια σειρά λαθών τα οποία στη συνέχεια του στοιχίζουν πολύ ακριβά και αυτό ακριβώς περιμένουν με μνημειώδη ψυχραιμία και αποφασιστικό πνεύμα.

Η άρνηση του τουρκικού Επιτελείου να εκτελέσει τη διαταγή Ερντογάν

Πάντως μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt,που φέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ζητήσει από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να υπάρξουν θύματα, στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι εφικτό. Αν χτυπηθεί ένα πλοίο, όχι σαν την επακούμβηση του ΛΗΜΝΟΣ στην KEMAL REIS, αλλά με όπλα σαφώς και θα υπάρξουν από τραυματίες μέχρι και νεκρούς, ειδικά αν αυτό βυθιστεί.

Σ’ ότι αφορά το μαχητικό αεροσκάφος και πάλι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα προλάβει ο πιλότος να εγκαταλείψει με επιτυχία το μαχητικό. Το ενδιαφέρον ωστόσο, εφόσον αυτές οι πληροφορίες όλες ευσταθούνεστιάζεται στο γεγονός της άρνησης του τουρκικού Επιτελείου να εκτελέσει αυτή τη διαταγή. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι ο φορέας εφαρμογής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και όχι ο ρυθμιστής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Άρα οι Τούρκοι Επιτελείς, εφόσον οι πληροφορίες αυτές επαληθευτούν, πιθανό να έχουν εξηγήσει προς την πολιτική ηγεσία του τόπου τους, ότι μετά από κάτι τέτοιο, δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση για τη συνέχειακαι τη μορφή που θα λάβει ένα τέτοιο επεισόδιο.

Πέτσας για την εντολή Ερντογάν να βυθίσουν ελληνικό πλοίο: Η Die Welt είναι έγκριτη εφημερίδα, κανείς δεν το έχει διαψεύσει
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε εντολή στους Τούρκος στρατηγούς να βυθίσουν ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι πρόκειται για έγκριτη εφημερίδα και ότι αυτό το δημοσίευμα δεν έχει διαψευσθεί, ούτε από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την τουρκική Πρεσβεία στο Βερολίνο.

«Αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ποιος προκαλεί στην περιοχή και ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας. Εμείς δουλεύουμε με τους εταίρους μας συνεχώς στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας. Αναδεικνύουμε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ότι άλλοι προκαλούν ένταση στην περιοχή και θέλουν με κάθε τρόπο την αποσταθεροποίηση», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Πέτσας: Κυρώσεις αν δεν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως, ήδη, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, είναι ξεκάθαρο ότι ο κατάλογος των κυρώσεων που βρίσκεται στο τραπέζι θα ενεργοποιηθεί, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση.

«’Αρα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάμε με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της, για να μην χρειασθεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο κατάλογος κυρώσεων, συνολικά ή τμηματικά», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία, όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν εκείνη η οποία προκαλούσε την αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις προκλητικές ενέργειες, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε αποκλιμάκωση. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στην Ευρώπη, για να διαμορφωθεί ένας κατάλογος κυρώσεων, θέλει κάποιο χρόνο. Αυτός ο κατάλογος υπάρχει πλέον στο τραπέζι. Αυτό που ζητούσε η Ελλάδα το έχει πάρει. Τώρα μένει στην Τουρκία να δείξει, εάν θέλει, να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης ή τον δρόμο των κυρώσεων. Κόκκινη γραμμή, για την Ελλάδα είναι να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον του.

«Το βάρος των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλο για να μην το ζυγίζει κανείς»

«Το βάρος των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλο για να μην το ζυγίζει κανείς. Επομένως, το τι θα πράξει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Ερντογάν, είναι θέμα δικό του. Δεν μπορεί όμως να παραγνωρίζει όλη τη Διεθνή Κοινότητα, η οποία έχει στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και έχει κάνει παρεμβάσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Συνεχίζουμε, όπως πάντα, να αντιδρούμε με ψυχραιμία και εγρήγορση. Δεν θα σχολιάζουμε συνεχώς τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ούτε τις διαρροές τους. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μέχρι και τώρα, συνεχώς αναδεικνύουμε σε όλα τα διεθνή φόρα τον ρόλο της Τουρκίας. Λέμε ότι η Ελλάδα είναι πάντα παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας. Πάντα κινούμαστε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Δένδιας θα έχει στον ΟΗΕ την ευκαιρία να καταθέσει τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε -και ήδη κυρώσαμε- με την Ιταλία και την Αίγυπτο και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την κατοχύρωσή τους, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

«Τις ανακοινώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις θα τις κάνει ο Πρωθυπουργός»

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρία επίπεδα τα οποία θα τα παρουσιάσει αναλυτικά ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Το πρώτο είναι τα αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία προφανώς έχουν προτεραιότητα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι πιο άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει αφενός αποτρεπτική ισχύ και αφετέρου αναπτυξιακή χροιά, γιατί συμβάλλει και στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και στην απασχόληση. Δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία. Έχουμε αεροπορική βιομηχανία, την ΕΑΒ, έχουμε και τα εργοστάσια του στρατού. Υπάρχει ένα πλέγμα που έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, την εξυγίανσή της, την ανάπτυξή της», δήλωσε.

[mixanitouxronou]

The Voice: Ξεχάστε την Αρετή Κοσμίδου. Έγινε Aretha και δεν την γνωρίζει ούτε ο Κουινέλης

My Style Rocks: Η Ευρυδίκη προκάλεσε «σεισμό» στο πλατό με τον σeξι χορό της