Γιατρέ έχω μία μάζα στο λαιμό μου και δε μπορώ να καταπιώ!!!

ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Μερικές φορές εμφανίζεται μάζα ή διόγκωση στον λαιμό που μπορεί να είναι ενοχλητική, ιδίως κατά την κατάποση ή την ύπτια θέση. Οι περισσότερες παθήσεις στην περιοχή του αυχένα γίνονται αντιληπτές ως διογκώσεις.

Ένας διογκωμένος θυρεοειδής (βρογχοκήλη) κινείται χαρακτηριστικά προς τα πάνω όταν καταπίνουμε.

H διόγκωση τραχήλου μπορεί να οφείλεται σε συγγενή ή επίκτητα αίτια.Ο χειρουργός θα σας εξετάσει και θα ζητήσει τον κατάλληλο έλεγχο για να αποκλείσει πιθανά αίτια.

όπως λεμφαδένες, κύστεις, αποστήματα, ογκίδια ή διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα(όπως στην οζώδη βρογχοκήλη που σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται αφαίρεση του αδένα -θυρεοειδεκτομή).

Διόγκωση των λεμφαδένων στον λαιμό μπορεί να σχετίζονται με συνυπάρχουσα εστία φλεγμονής στο στόμα ή τον φάρυγγα.

Όταν αντιληφθείτε διόγκωση στον λαιμό, θα πρέπει να συμβουλευθείτε άμεσα τον ιατρό σας για τα πιθανά αίτια, τη διάγνωση και την περαιτέρω αντιμετώπιση.

***Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για την παρουσία εξογκωμάτων στον τράχηλο. Οι πιο συχνές διογκώσεις οφείλονται σε μεγεθυμένους λεμφαδένες. Αυτές μπορούν να προκληθούν από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, καρκίνο (κακοήθεια) ή άλλες σπάνιες αιτίες.

Διόγκωση των σιελογόνων αδένων κάτω από το σαγόνι μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη ή καρκίνο. Διογκώσεις στους μύες του τραχήλου – σχεδόν πάντα στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου – οφείλονται σε τραυματισμό ή ραιβόκρανο. Οι διογκώσεις στο δέρμα ή αμέσως κάτω από το δέρμα οφείλονται συχνά σε κύστεις, όπως οι σμηγματογόνες κύστεις.

Ο θυρεοειδής μπορεί επίσης να προκαλέσει διόγκωση, πολλαπλές διογκώσεις ή οίδημα στον τράχηλο ως αποτέλεσμα θυρεοειδοπάθειας ή καρκίνου. Οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς αδένα αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά και συχνά θεραπεύονται με χειρουργείο, ακόμα και εάν υπάρχουν για αρκετά χρόνια.

Όλες οι τραχηλικές διογκώσεις σε παιδιά και ενηλίκους θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα. Στα παιδιά, οι περισσότερες τραχηλικές διογκώσεις προκαλούνται από θεραπεύσιμες λοιμώξεις. Ωστόσο, η αντιμετώπιση θα πρέπει να ξεκινά γρήγορα για να προληφθούν επιπλοκές ή η εξάπλωση της λοίμωξης.

Καθώς περνούν τα χρόνια, η πιθανότητα η διόγκωση να είναι κάποιος καρκίνος αυξάνει, ιδιαίτερα για ανθρώπους που καπνίζουν ή πίνουν σημαντικές ποσότητες αλκοόλ. Ευτυχώς, οι περισσότερες διογκώσεις στους ενήλικες δεν είναι καρκίνος.

Αίτια

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟΙ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ
Βακτηριακά
Άτυπο μυκοβακτήριο (ένας τύπος βακτηρίων)
Βακτηριακή φαρυγγίτιδα
Νόσος εξ ονυχών γάλης
Περιαμυγδαλικό απόστημα
Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα
Αμυγδαλίτιδα
Φυματίωση
Καρκίνος
Νόσος Hodgkin
Λευχαιμία
Καρκίνος στόματος
Λέμφωμα μη-Hodgkin
Άλλοι καρκίνοι
Θυρεοειδής
Καρκίνος του θυρεοειδούς
Βρογχοκήλη
Νόσος Graves
Ιογενή
AIDS
Ερπητικές λοιμώξεις
Νόσος HIV
Λοιμώδης μονοπυρήνωση
Ερυθρά
Ιογενής φαρυγγίτιδα
Άλλα
Αλλεργικές αντιδράσεις
Αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο
Τροφική αλλεργία

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΣΙΕΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Λοίμωξη
Παρωτίτιδα
Όγκος σιελογόνων αδένων
Λίθος σε σιελογόνο πόρο

Γ.Δ

Πηγή: newsitamea.gr

Πεθερά έκλεψε τη νύφη – Σάλος με τις αποκαλύψεις

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντοπίστηκε πτώμα στον βυθό της θάλασσας στη Βάρκιζα