Χιλιάδες νεκροί στην Ελλάδα μέχρι το 2050 λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προκαλεί τρομερή ανησυχία. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δυο χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στο μέλλον, εξαιτίας της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Η έκθεση προβλέπει ότι μεταξύ 2015-2050, θα προκληθούν στη χώρα μας 69.774 θάνατοι εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ήδη στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, αγγίζουν το 38%, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 7% μεταξύ 2005-2015. Μέχρι το 2030, αναμένεται να αυξηθεί άλλο σχεδόν 3% μέχρι το 2030.
Συγκριτικά με άλλες χώρες, όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις κυμαίνονται περίπου στο 5%, το ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου επταπλάσιο.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι με τη λήξη των κατάλληλων μέτρων, όπως είναι ο περιορισμός της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών και ο συστηματικός καθαρισμός των χεριών, η Ελλάδα μπορεί να σώσει 1.207 ζωές ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

Αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση και δεν αναληφθεί άμεση και αποτελεσματική δράση, η έκθεση υπολογίζει ότι θα χάσουν τη ζωή τους περίπου 2,4 εκατομμύρια σε Ευρώπη, Αυστραλία και ΗΠΑ, μεταξύ 2015-2050.

Η μεγαλύτερη θνησιμότητα προβλέπεται στην Ιταλία, με 18 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους ετησίως. Δεύτερη έρχεται η Ελλάδα, με σχεδόν 15 θανάτους ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Για την Κύπρο προβλέπονται επτά θάνατοι ανά 100.000 άτομα ετησίως.

Μεταξύ 2015-2050, θα προκληθούν στη χώρα μας 69.774 θάνατοι εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι αυξάνεται ανησυχητικά η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά.

Οι μόνες επιλογές που απομένουν σε περιπτώσεις τέτοιας ανθεκτικότητας, θα είναι κάποια παλαιότερα αντιβιοτικά μικρότερης αποτελεσματικότητας όπως οι πολυμιξίνες ή οι συνδυαστικές θεραπείες.
Η έκθεση αναφέρει ότι σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, έχει ήδη εμφανισθεί αντίσταση και στις πολυμιξίνες, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

Στην Ελλάδα, όπως και στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, προβλέπεται να αυξηθεί η αντίσταση του βακτηρίου ψευδομονάς η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa) απέναντι στα ισχυρά αντιβιοτικά carbapenem.

Σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, λόγω της αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι το υψηλότερο ετήσιο κόστος θα το έχει η Ιταλία με 662.000 δολάρια ανά 100.000 κατοίκους.

Πολύ υψηλό εκτιμάται και το κόστος για την Ελλάδα, κοντά στα 600.000 δολάρια ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο.

Πηγή: valueforlife.gr

Κρύφτηκε Κάτω Από Το Κρεβάτι Για Να Δει Πόσο Πιστό Είναι Το Αγόρι Της. Αυτό Που Έγινε, ΔΕΝ Θα Το Ξεχάσει Ποτέ

Ημαθία: Οι αποθήκες του σούπερ μάρκετ έκρυβαν αυτές τις εικόνες – Το μήνυμα του ιδιοκτήτη